مقایسه رم DDR5 با DDR4 و بررسی ویژگی ها
زمان تقریبی مطالعه 8 دقیقه
در این مقاله از مجله بایول می خواهیم که شما را با آخرین نسلی از رم که تا الان معرفی شده آشنا کنیم و بین آخرین نسل با نسل یکی مانده به آخر مقایسه ای انجام دهیم، از این رو توصیه میکنیم تا انتهای مقایسه رم DDR5 با DDR4 ما را همراهی کنید.
رم چیست و در کدام قسمت نصب شده است؟
بهتر است قبل از هرچیزی نخست با مفهوم لغوی و معنای رَم آشنا شوید. رم که در انگلیسی به صورت RAM نوشته میشود و با رام (ROM) فرق دارد، در همان زبان مخفف 3 کلمه random access memory می باشد. معنای کلمه به کلمه این قسمت مهم از سیستم حافظه دسترسی تصادفی است. این قطعه از سیستم وظیفه ذخیره موقت داده ها را بر عهده دارد که شما با هر دفعه روشن کردن سیستم آنها را استفاده می کنید. برای درک بهتر میتوانیم به این صورت بیان کنیم که: هنگامی که سیستم را روشن میکنید و سیستم عامل نصب شده بالا میآید (به عنوان مثال ویندوز) و بعد از آن روی هر آیکون یا فولدر کلیک می نمایید، مدت زمانی که به طول می انجامد تا فولدر باز شود و تغییرات اعمال شود، با رم و نوع آن ارتباط مستقیم دارد. رم بالا و نسل جدیدتر سرعت بیشتری برای لود برنامهها می تواند داشته باشد و کارایی سیستم را بالا می برد.
دقت کنید اطلاعاتی که در رم ذخیره میشود، فقط برای اجرای برنامه می باشد، یعنی با هردفعه روشن و خاموش کردن سیستم رم یک بار صفر میشود و مجدداً با کلیک کردن بر روی فولدرها و کار با سیستم، رم پر میشود. رم وظیفه دارد تا داده ها را با سرعت مخصوص خودش تحویل پردازنده مرکزی برای پردازش و اجرا دهد، از این رو رم بالاتر نشان دهنده سرعت بالاتر سیستم می باشد.
چنانچه در فرآیند خرید رم کامپیوتر هستید و می خواهید آن را بر روی سیستم اسمبل کنید، پس لازم است بدانید که جایگاه رم بر روی مادربرد دقیقا در کنار سوکت پردازنده است و برای آنکه به آن دسترسی داشته باشید حتما بایستی سیستم را خاموش کرده و همه کابلها را جدا کنید. هم اکنون میتوانید به مادربرد دسترسی داشته باشید.
معرفی رم DDR4، رم DDR4 چیست؟
قبل از آشنایی با DDR4 اجازه دهید تا مقداری در ارتباط با تکنولوژی DDR توضیحاتی را ارائه دهیم. 3 حرف لاتین DDR در کنار هم مخفف عبارت Double Data Rate می باشد. این تکنولوژی بهترین جایگزین برای تکنولوژی SDR رمها در نسلهای قبلی است. نخستین فناوری ddr موجود در بازار رمها فناوری ddr1 می باشد که به مرور زمان ارتقا یافته و به رم DDR2 رسیده است. رمهای DDR3، DDR4 و DDR5 نیز مدلهای به روزتر و بعدی هستند که هر یک از آنها مزیتی را در مقایسه با رم نسل قبلی دارند.
عبارت DDR4 مخفف Double Data Rate Fourth Generation می باشد که از لحاظ لغوی به معنای « نرخ داده دو برابر نسل چهارم» است. رم دی دی آر4 برای نخستین بار در سال 2014 روانه بازار شد و توان جابجایی اطلاعات آن در هر ساعت برابر با 4 BIT می باشد. اصولاً رم دی دی آر 4 رم جدیدتری در مقایسه با رم DDR3 است و ویژگی های بیزیادتری نیز نسبت به رمهای نسل قبلی دارد. استفاده از سیستمی که به رم DDR4 مجهز شده سبب خواهد شد تا دغدغه شما در حد بسیار زیادی برای اجرای انواع برنامههای گیمینگ و مهندسی کاملاً رفع شود. هر اندازه بازه فرکانسی یک رم بالاتر باشد، رم نیز از سرعت بیشتری برخوردار خواهد بود. لازم به ذکر است که موقع خرید قطعات کامپیوتر بایستی به مشخصات آنها دقت کنید و موقع خرید رم نیز حتما می بایست بازه فرکانسی آن را در اولویت قرار دهید. رم DDR4 در بازه فرکانسی 1600 تا 3200 مگاهرتز فعالیت می کند.
منظور از رم DDR5 چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
همانطور که از اسم رم DDR5 هم مشخص است، این رم نسل جدیدتری از DDR4 بوده و در موقع خرید کامپیوتر با توجه به مدل رم خواهید توانست سیستم با قدرتی را برای خود انتخاب نمایید. این رم در سال 2021 برای نخستین بار به لپ تاپها افزوده شد و مخفف حروف لاتین انگلیسی Double Data Rate 5 Synchronous Dynamic Random-Access Memory می باشد. طبیعی است که رم دی دی آر 5 نسل جدیدتر و بهتری از رم DDR4 باشد و امکانات و در کل عملکرد بهتر و بالایی داشته باشد. در واقع سرعت عملکرد هر رم فقط به یک مولفه وابسته نیست، بلکه به بخشهایی همچون فرکانس، پهنای باند و تعداد کل کانالها مرتبط است. فرکانس رم همان سرعت انتقال اطلاعات رم نیست؛ ولی یکی از عوامل موثر روی سرعت بوده که به طور کلی فرکانس رم DDR5 در مقایسه با همه رمهایی که تا به امروز برای انواع کامپیوتر و لپ تاپ ارائه شده، فرکانسی بالاتر و مناسب تری است. در ادامه، موقع خرید رم DDR5 به این موضوع پی می برید که این مدل محصول سرعت پاسخگویی بالاتر و تاخیر کمتری دارد، از این رو رم بسیار مناسبی برای بازی کردن و اجرای برنامههای مهندسی به شمار میرود.
تفاوت رم DDR5 با DDR4 چیست و چرا رم DDR4 را به DDR5 ارتقا دهیم؟
در صورتی که سیستم شما به رم DDR4 مجهز می باشد و در این فکر هستید که آن را به رم بالاتری ارتقا دهید، بنابرین باید شما رم DDR5 را برای انتخاب بعدی در نظر بگیرید. البته به شرطی که سیستم شما توانایی کشش رم DDR5 داشته باشد و مادربرد نیز بتواند آن را ساپورت کند.
بررسی ظاهری رم DDR5 و DDR4
احتمالاً در اولین نگاه هیچ گونه فرق میان رم DDR4 و DDR5 را حس کنید که هریک را میتوانید جایگزین دیگری بر روی مادربرد قرار دهید، ولی در واقع برعکس است و به علت وجود شیارهای متفاوت نمیتوانید از رمها به جای یکدیگر استفاده نمایید.
آیا سیستم من توان ارتقا رم را دارد؟
چنانچه سیستمی را انتخاب کردید که از لحاظ مالی و بخشهای سخت افزاری با آنچه که مدنظر دارید متناسب است، ولی با رم DDR4 آن مشکل دارید و تمایل دارید تا رم DDR5 را روی آن نصب نمایید، لازم است تا قبل از خرید رم حتما سازگار بودن سیستم را با وضعیت ارتقا رم چک کنید. در صورتی که سیستم نمیتواند رم DDR5 را قبول کند، نباید سیستم را باز کنید و به خرید رم جدید اقدام کنید.
تفاوت در PMIC
از مهمترین معیارها برای مقایسه رم DDR5 با DDR4 در موضوع PMIC یا مدار مجتمع مدیریت توان بر روی ماژول رم می باشد. مطابق با ساخت رم DDR4 مدیریت توان در این رم به وسیله مادربرد صورت می گیرد، به بیان سادهتر همه مدارهای انتقال دهنده توان بر روی مادربرد قرار گرفته اند ولی در مدل DDR5 مداری که وظیفه مدیریت توان یا PMIC را دارد، بر روی ماژول رم قرار گرفته و به این ترتیب بازدهی مصرف انرژی در این ماژول به وضوح بیشتر از رم دی دی آر4 می باشد.
بررسی تفاوت پهنای باند رم DDR5 با رم DDR4
پهنای باند حافظه، مولفه دیگری است که در مقایسه رم DDR5 و DDR4 بایستی به آن دقت کرد. پهنای باند مستقیماً با سرعت رم در ارتباط است. حداکثر پهنای باند در ماژولهای رم DDR4 برابر 4.8 گیگابیت بر ثانیه Gbps می باشد در صورتی که این پهنای باند به عنوان مقدار اولیه برای دیگر رمهای DDR5 به 8.4 Gbps نیز می تواند برسد که تفاوت آشکار و بسیار قابل توجهی می باشد.
توان گیمینگ با ارتقای رم DDR4 به رم DDR5
طبیعتاً رم DDR5 با سرعت زیادتری اطلاعات را در سیستم انتقال می دهد. این رم برای کارایی کارت گرافیک در مواقع گیمینگ نیز میتواند رم مناسب تری باشد، زیرا بازی کردن با سرعت بالاتری را به گیمر فراهم می سازد. به این معنی که اگر گیمر سیستمی با رم DDR5 باشید، سرعت بالاتری را در مقایسه با کاربر سیستم با رم DDR4 تجربه می کنید.
مقایسه سرعت رمهای DDR4 و DDR5
فرکانس رم بر مبنای هرتز یکی از مهمترین فاکتورها می باشد که با در نظر گرفتن آن میتوانید متوجه سرعت بالاتر یا پایینتر رم شوید. هراندازه فرکانس رم بیشتر باشد، رم سرعت بالاتری دارد. به همین خاطر، طبیعی است که رم DDR5 فرکانس بالاتری در مقایسه با رم DDR4 بر حسب مگاهرتز داشته باشد. فرکانس کاری رم DDR4 برابر با 3600 مگاهرتز می باشد که میتواند 3 میلیارد و 600 میلیون سیکل اطلاعات را در هر ثانیه انتقال دهد در صورتی که این میزان از اطلاعات برای رم DDR5 برابر با 8400 مگاهرتز است، یعنی این مقدار می تواند تا 84 میلیارد سیکل در ثانیه جابهجایی داشته باشد.
تفاوت ولتاژ
کم شدن مصرف انرژی اصلی ترین و یکی از بهترین مزیتهای رم نسل جدیدتر در مقایسه با رم قدیمیتر می باشد. در مقایسه رم ddr4 با ddr5 به وضوح مشخص شد که در رم DDR4 ولتاژ تقریباً برابر با 1.2 تا 1.3 ولت است در صورتی که ولتاژ رم DDR5 تا 1.1 کاهش می یابد. کم شدن ولتاژ بهبود 20 درصدی در مصرف انرژی برق را نشان می دهد، پس مزایای استفاده از رم DDR5 در دراز مدت خیلی بیشتر از رم DDR4 می باشد؛ اما دوباره تاکید میکنیم که خرید کامپیوتر با رم DDR4 به هیچ وجه خرید اشتباه یا غیرمقرون به صرفهای نمی باشد.
مقایسه در ظرفیت
حداکثر ظرفیت رم DDR5 برابر با 512 گیگابایت بوده در صورتی که حداکثر رم DDR4 برابر با 32 گیگابایت است. البته شما توانایی ارتقا رم DDR4 را دارید، ولی در مجموع رم DDR5 خرید رم با ظرفیت بیشتری به شمار می رود.
آیا وقت آن رسیده که رم DDR4 را به رم DDR5 ارتقا دهم؟
در جواب به این پرسش میتوان به این شکل پاسخ داد: چنانچه موقع کار با سیستم خود احساس میکنید که نیازمند سرعت بالاتری هستید و از بابت تخصصی نیز سیستم قابلیت ارتقاء رم را دارد، بنابرین میتوانید با تعویض رم DDR4 به DDR5 سیستم بهتری را در اختیار داشته باشید، در غیر این صورت اگر به معنای واقعی نیازی برای افزایش رم نمی بینید، از این رو خرید رم DDR5 نمیتواند خرید حیاتی و با اهمیتی تلقی شود و بهتر است همین سیستم خود را استفاده کنید.